פסק-דין בתיק ת"צ 39463-04-13
|
ת"צ בית משפט לעניינים מנהליים באר שבע |
39463-04-13
17.9.2013 |
|
בפני : שרה דברת -ס. נשיא |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: אריאל צלח עו"ד יצחק מירון |
: עיריית באר שבע עו"ד גולן נפתלי |
| פסק-דין | |
1. בקשה לאישור הגשת תובענה ייצוגית, על פי חוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו - 2006 (להלן - " חוק תובענות ייצוגיות"), להשבת כספי ארנונה שגבתה המשיבה, עיריית באר שבע (להלן - " העירייה") שלא כדין.
לעמדת המבקש, אריאל צלח (להלן - " המבקש") העירייה רשאית לגבות ארנונה בגין מטר מרובע שלם בלבד, ועל כן עליה לחדול לעגל כלפי מעלה את שטחי הנכסים עד למ"ר הקרוב, ולהשיב את כספי הארנונה שגבתה בעודף בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה, בסכום המוערך ב-2,597,590 ש"ח
2. העירייה טוענת כי למעלה משנה קודם להגשת הבקשה החליטה לעדכן את שיטת חישוב השטח, כך שחיוב הארנונה יחושב באופן מדוייק, עד לשתי ספרות לאחר הנקודה העשרונית. בהתאם לכך, עודכנו מערכות המחשוב על מנת שניתן יהיה להזין שטחי הנכסים, המחוייבים בארנונה בדיוק של סנטימטרים, והעירייה החלה בביצוע סקר נכסים מקיף ברחבי העיר ועדכון מדידת הנכסים. תהליך זה דורש זמן, שכן אין בידי העירייה את נתוני הארנונה של כל 80,000 הנכסים המצויים בתחומה, ועדכון פרטיהם אורך זמן רב; על כן, ניתנה הנחיה בראשית 2013 לעדכן באופן רטרואקטיבי את חיובי הארנונה של הנכסים שחויבו ביתר החל מיום 1.1.13, כך שבסופו של דבר תושג תוצאה הזהה לחדילה מיידית. מאחר והעירייה חדלה מהחיוב הלא חוקי טרם הגשת התובענה היצוגית, מבקשת העירייה כי הבקשה לאישור התובענה כיצוגית תדחה על הסף. לחילופין, מבקשת העירייה לראות בהודעתה הודעת חדילה לפי סעיף 9(ב) לחוק תובענות ייצוגיות.
3. המבקש סבור כי העירייה מודה, למעשה, כי עודה מבצעת גביית יתר אסורה. כעולה מהמסמכים שהוצגו, בידי העירייה נתונים מדוייקים באשר לגודל הנכסים בעיר, ועל כן העיריה אינה נזקקת לסקר נכסים כלשהו על מנת לעדכן במערכת את הנתונים המדויקים. בנסיבות אלה, לא די בהחלטה העקרונית לחדול מהגביה האסורה, עת העיריה לא חדלה ממנה בפועל, והעירייה לא הציגה כל נתונים לפיהם חדלה מעיגול חלק ממטר בנכסים שאינם חדשים. המבקש מוסיף ומעיר, כי בתשובתה לפנייתו האישית לא ציינה העירייה כי החליטה לחדול מכל גביית יתר אלא רק טפלה בעניינו האישי.
המבקש מוסיף, כי גם דין הודעת החדילה להדחות שכן החוק דורש כי החדילה תתבצע תוך 90 יום, ולא ניתן לדחות את הביצוע לפרק זמן בלתי ידוע כמו שמבקשת העיריה לעשות. העיריה גם לא הסבירה מדוע ההשבה היא רק החל מינואר 2013 ולא קודם לכן.
דיון
4. תובענה ייצוגית הינה הליך בו התובע מנהל תביעה בשם קבוצת נפגעים, אשר לכל אחד מהם נגרם נזק קטן יחסית, אשר אין כדאיות כלכלית בהגשת תביעה עצמאית בגינו. משכך, מאפשר מוסד התובענה הייצוגית הגשת תביעות אשר לא היו מוגשות ללא מוסד זה, על אף קיום אינטרס חברתי בבירורן -הן לשם מתן פיצוי לניזוקים והן על מנת להרתיע מעוולים פוטנציאליים, אשר מסבים נזקים קטנים לקבוצת אנשים גדולה (עע"מ 6687/11 מדינת ישראל נ' אבוטבול, עמ' 17-18 (25.12.12)).
כאשר מוגשת בקשה לאישור תובענה יצוגית נגד רשות ציבורית, קיימות בחוק תובענות ציבורית הוראות מיוחדות לפיהן גם אם הוכח כי הרשות אכן גובה כספים שלא כחוק, לא תאושר תביעה יצוגית נגדה כאשר הרשות מודיעה כי תחדל מהגביה האסורה:
(ב) בית המשפט לא יאשר תובענה ייצוגית בתביעת השבה נגד רשות, אם הרשות הודיעה כי תחדל מהגביה שבשלה הוגשה הבקשה לאישור והוכח לבית המשפט כי היא חדלה מהגביה כאמור לכל המאוחר במועד הקובע.
(ג) החליט בית המשפט כאמור בסעיף קטן (ב), רשאי הוא -
(1) על אף הוראות סעיף 22, לפסוק גמול למבקש בהתחשב בשיקולים כאמור בסעיף 22(ב);
(2) לקבוע שכר טרחה לבא כוח המייצג בהתאם להוראות סעיף 23.
כעולה מסעיף זה, על מנת שתאושר הודעת חדילה, לא די בכך שהרשות תודיע כי בכוונתה לחדול מהגבייה במועד כלשהו בעתיד, אלא על בית המשפט להיווכח כי הרשות אכן חדלה מהגביה בפועל.
5. בענייננו, העירייה אינה חולקת על עצם הדרישה לשנות משיטת הגביה. עם זאת, העירייה סבורה כי התביעה נעדרת עילה, ודינה להדחות על הסף, כיון שחדלה מהגביה, עוד בטרם הגשת התובענה. אין בידי לקבל טענה זו.
אכן, מהמסמכים שצורפו עולה כי, העירייה החלה בשנת 2012 מהלך של שינוי גביית הארנונה באופן שזו תעשה בסנטימטרים, ולא בעיגול למ"ר שלם; ביולי 2012 הושלם השינוי במערכת המחשוב שנדרש לשם שיטת החישוב החדשה (נספח 3 לתשובת העירייה). עם זאת, לא הוצגו בפני מסמכים, מהם ניתן ללמוד כי העירייה עדכנה, בפועל, נתונים של נכסים בעיר למערכת זו והחלה לגבות את הארנונה על פי החישוב החדש.
העירייה הציגה מסמכים מהם עולה כי מנכסים חדשים אשר נבנו בעיר, וזאת לכל המאוחר מאז דצמבר 2012, נגבתה ארנונה בהתאם לגודלו המדוייק של הנכס (נספח 4 לתשובת העירייה). כן הוצגו מסמכים מהם עולה, כי כאשר פנו בעלי נכסים והשיגו על גודל הנכס על בסיסו נקבעה הארנונה, שטח הנכס החדש שנקבע להם היה בדיוק של סנטימטרים (נספח 5 לתגובת העירייה). עם זאת, כאמור,העירייה לא הציגה מסמכים, ביחס לרובם המוחלט של הנכסים בעיר - דהיינו, הנכסים אשר אוכלסו טרם דצמבר 2012 ואשר בעליהם לא פנו באופן אישי לעירייה על מנת לבקש התאמה של גובה הארנונה. משכך, לא הוכיחה העירייה כי היא אכן נקטה בצעדים יזומים על מנת לשנות נתונים של נכסים בעיר כך שתגבה מהם ארנונה מדוייקת, התואמת את הוראות החוק בעניין זה.
העירייה טוענת, כי מאחר וברשותה 80,000 נכסים, שינוי מעין זה אורך זמן רב. אכן, אין ספק כי לא ניתן לערוך שינוי זה באופן מיידי. עם זאת, מאחר וחלפה למעלה משנה מאז הותאמה מערכת העירייה לגביית ארנונה מדוייקת, די היה בפרק זמן זה על מנת לערוך את ההתאמה הנדרשת. העירייה לא הציגה ולו מקרה אחד, בו שינתה את שומת הארנונה של נכס מיוזמתה. אוסיף, כי יש ממש בטענת המבקש כי קיימים בידי העירייה נתונים לגבי גודלם המדוייק של לפחות חלק מהנכסים שברשותה; שכן במסמכים שצרפה העירייה (נספח 6 לתגובתה) צוין שטחם המדוייק, בסנטימטרים, של הנכסים המדוברים. משכך, טענת העירייה כי שינוי הגבייה מצריך מדידה מחדש של כל הנכסים, אינה מדויקת.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|